Fra «Gud kan» serien i Norge I Dag: Arve Engebretsen


På  Hallingskarvet Konferansesenter, drevet at ekteparet Korneliussen, er Arve Engebretsen ofte å se, både som sterk forkynner av Guds Ord og treningsinstruktør. Han utstråler sunnhet, glede, styrke,  trygghet, visdom, kjærlighet og fred, men det har ikke alltid vært slik. Tvert imot, før rådet redsel, frykt, sinne, forvirring og et liv i rus- inntil Jesus grep inn.

Det begynte da han var 8 år og  barnevernet tok han ut av  familien, og  han ble satt på Løkkeberg  – et av Oslos kommunes barnehjem.  Det var disse, som i følge barnevernet, skulle kunne ta best hånd om Arve. Men dessverre ble det bare verre, Arve var en av mange gutter som ble grovt seksuelt misbrukt og  fikk harde straffemetoder på Barnehjemmet.

”Straffemetodene klarte jeg å leve med” sier Arve og fortsetter – ”men det seksuelle misbruket klarte jeg ikke å takle og rusen ble en flukt.  Jeg ble en hard einstøing og som 11-åring ble jeg flyttet til ungdomshjem, men raskt sendt på gata da rusmisbruket ble oppdaget”

I de neste 12 år ble gata ble hans hjem og han sov ute eller fikk krypinn for natta hos venner mot betaling. Han møtte aldri opp i 7 klasse.  Det begynte med hasj og senere ble det amfetamin, LSD og morfin.  I tillegg til gata ble det også inn og ut av fengslene. Barnevernet hjalp verken til med bosted eller mat, men etter hvert kom han inn under sosialomsorgen og fikk bo på hospits.

Hvordan skjedde forandringen?

”Jeg  ble forlovet og vi fikk barn, hadde egen leilighet, men vi var begge rusavhengige. En dag traff vi noen gamle venner som var blitt frelst og som vitnet om Gud og Jesus.  For meg var ikke dette noe nytt, det var ting jeg hadde hørt hundrevis av ganger, så jeg feide det vekk. Men de kom tilbake og jeg så at de var forandret. Nå var de rene og pene og snakket annerledes enn før.”    Med  lys i øynene forteller han at håpet steg og han tenkte – ” kanskje er det en mulighet for meg også?”  Arve ble med på et Ten- Senter stevne i Rakkestad sammen med kjæresten sin.

”Da møtet skulle begynne presset folk seg inn for å høre på en fyr som skulle tale. Jeg forstod ikke hva mannen sa og ville bare dra, men noen overtalte meg til å bli til kveldsmøtet” forteller Engebretsen og øynene hans forteller at nå var han ved en korsvei.  ”Er det noen som vil bli Frelst” spurte taleren  – Arve rakk opp hånda.  ”Det var det ingen som hadde regnet med” sier han med et smil og forteller at taleren tok hele runden  en gang til.

”Til slutt gikk jeg fram og bøyde både knær og hjerte og var klar til å ta imot en forandring i livet mitt.  Der og da fikk jeg lagt av alt som tynget meg – skylden for alt jeg gjorde som jeg visste var galt, at jeg løy og stjal fra venner, at jeg forlot vennskap og aldri holdt avtaler. Alt dette ble borte og jeg kjente meg så lett”  sier Arve og forteller videre om freden som fylte ham – ”Jeg forstod ikke helt hva det var, men noe var borte, og noe nytt var kommet inn”   Det bar videre til et rehabiliteringssenter og i 16 måneder bodde Arve i Nannestad.  Han sonet også en tre måneders gammel dom, kom tilbake og begynte å jobbe i Televerket.  Hans kjæreste ble også kristen og var på et annet rehabiliteringssenter, og senere giftet paret seg.

Alt ble nytt
Arve opplevde at han fikk et nytt liv og ble kjent med Gud og Bibelen, vokste i troen og fikk kjennskap til Ordet som er ånd og liv.  – ”Kraften i evangeliet gav meg styrke til å gjøre ting som jeg tidligere ikke klarte” sier  han entusiastisk og fortsetter – ”Ting som jeg før var bundet til, ble jeg satt fri fra. Jeg kjente at jeg fikk kraft fra Gud. Å bli satt fri er en realitet. Men hva har jeg fått frihet til? ” spør han og svarer: ”Jeg har fått frihet til å gjøre noe jeg ikke kunne før. Ganske fort fikk jeg en lengsel etter å gjøre noe for andre. Det var nytt for oss som kom fra gata, vi som bare hadde vært opptatt av å overleve”

I tillegg til troen hjalp treningen Arve og bare tre måneder etter at han var rusfri, var han i gang med idrett. Som liten gutt var han skikkelig god i sport. Senere hadde Arve tøffe perioder. Ekteskapet sprakk og i nærmere to år var han ute på kjøret før han kom seg på beina igjen. – ”Det koster å bygge noe nytt, men jeg fikk kraft til å rette på det og gjøre noe med det”   Det ble samtaleterapi på Modum Bad og det ble  tatt tak i hvorfor ting gikk galt.  Selv om han følte seg mye alene, opplevde han allikevel en trygghet i at Jesus var der.  ”Jesus ble jo selv mishandlet opplevde høyforræderi” sier Arve.

Har du spurt Gud hvor Han var i de tøffe barneårene?

eg tror han var der hele tiden , sier Arve og fortsetter  – for en dame som var min tilsynsfører i barnevernsnemnda,  hadde meg som bønnebarn. Et halvt år etter at jeg ble kristen, traff jeg henne på et møte. ”Er det deg Arve? Sa hun og kunne nesten ikke tro det. Som liten kjente jeg ikke Gud, men da jeg vendte meg om til Ham, grep Han inn i livet mitt. Han hadde ventet på meg, at jeg skulle si ja.”   Arve minner om Lukas 15 som forteller om faren som ventet på den bortkomne sønnen. Slik han møtte sønnen var et bilde på verdighet.  – ”også jeg opplever at jeg har fått ring på fingeren og nye klær. Jeg føler og vet at jeg er verdifull. Jesus offer gir meg verdi”.

Arve giftet seg på nytt og bor i dag i Vikersund med sin kone og deres to gutter. Han er aktiv som treningsinstruktør og kostholdsveileder, samt at han forkynner rundt omkring i menigheter der han blir invitert.

Del denne artikkelen