Gud er ikke snill, Gud er god!

Jeg begynte i morges å tygge litt på ordene snill og god. Vi har så lett for å si at han eller hun er så snill og god. Jeg våknet med tanken om at Gud er ikke snill og god, Han er ikke snill i det hele tatt – Han er bare god! Jeg kan ikke finne et sted i Bibelen der Gud omtales som snill og god – kan du? Derimot finner jeg skriftsteder som sier:

”Vet du ikke at Guds godhet driver deg til omvendelse?” Rom 2.4

”.. Gud er både god og streng. Streng er han mot deg som er falt, men mot deg er han god, dersom du holder fast på hans godhet..” Rom 11.22

Skriften omtaler Guds godhet sammen med sannhet, rettferdighet, miskunnhet, tålmodighet, barmhjertighet og kjærlighet, men ikke snill.

”Vær så snill da…” – å være snill appellerer til våre følelser og vårt ego, og kommer helt ut av kontroll fordi vi har så forskjellig følelsesregister – hva jeg mener er snilt trenger ikke du mene er snilt… så har vi det i gang.

Snillheten godtar løgnen, snillheten krever ingenting av deg, den er bare opptatt av å dekke dine behov, og ta over eller dekke over dine problemer. Snillheten er opptatt av din komfort sone. Men den snillheten kan du komme til å angre på, den kan faktisk være dødelig.

Godheten derimot kan noen ganger gjøre vondt og den snakker sant. Den er ekte og ærlig selv om det kan koste, skape smerte og er avslørende. Godheten er mer opptatt av din utvikling og vekst enn din komfortsone.

Guds godhet og kjærlighet til menneskene drev Jesus opp på korset. Snillheten sier at Gud er slem og ond fordi Han lot Jesus lide – eller at Gud er slem når du eller jeg lider for den sak skyld. Det stod for litt siden på nettet at kun en ond Gud dreper sin egen Sønn, og at noen kristne begynner å mene det samme – da mangler man kunnskap om det som hører Guds rike til!
Da Jesus fortalte disiplene at Han skulle lide og dø i Jerusalem var Peter straks på banen og ville beskytte – snillheten talte. Jesus sa da til Peter: ”Vik bak meg ,Satan, du vil bare føre meg til fall. Du har ingen sans for det som Gud vil, bare for det som mennesker vil” (Matteus 16.23)

Snillheten sier at Gud er nådig, at du kan leve som du vil, du trenger ikke omvende deg fordi Han elsker deg så høyt.
Godheten sier at Gud er nådig, at Han driver deg til omvendelse fordi Han elsker deg så høyt og vil ikke at du skal gå fortapt.
Et klassisk eksempel på dette er hva Jesus sier til kvinnen som ble grepet i hor og som Fariseerne ville steine. Snillheten hører Jesus si ”.. heller ikke jeg fordømmer deg.” Godheten hører Jesus si ”.. heller ikke jeg fordømmer deg, gå bort og synd ikke mer”.

”Godhet og sannhet skal møte hverandre..” Salme 85.11
Guds godhet skjuler ikke sannheten, for sannheten setter deg fri. Fra den dagen jeg fikk et møte med Jesus, ble frelst og begynte leve med Den Hellige Ånd begynte Gud å oppdra meg i Sin godhet og nåde – mye av det gjorde Han når jeg hadde min tid alene med Ham. Jeg skal love deg at jeg møtte noen ubehagelige sannheter om meg selv. Han satte lys på ting i livet mitt Han ikke hadde behag i. Jeg trengte noen å snakke med om det. Jeg møtte først noen snille kristne som ville hjelpe meg, men da jeg begynte å sette ord på hva som plaget meg prøvde de i stedet å trøste meg med at jeg ikke måtte tenke slik – Gud elsket meg. Jeg vet de prøvde å være snille – men det hjalp meg jo ikke. Deres snillhet var ikke på linje med Guds godhet. Gud i Sin godhet lot meg ikke slå meg til ro om at jeg ikke måtte ”plage meg selv med slike tanker”. Guds godhet ønsket at jeg skulle erkjenne, bekjenne og bli fri. Snillheten var opptatt av at jeg ikke skulle være opprørt. Takk Gud så ledet Han meg til noen som visste forskjell på snillhet og godhet. Jeg fikk bekjenne, ta imot Guds nåde og tilgivelse, og begynne på nytt! Jeg var fri takket være Guds ”ubehagelige” godhet!

Må Guds godhet etterjage deg alle ditt livs dager!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *