Livets vann!

”Fra ditt indre skal det flyte strømmer av levende vann” Joh. 7.37

Da har jeg tilbakelagt en ny produksjonstur til Israel der hovedprosjektet var å lage en reportasje om Dødehavsklinikken – et norsk rehabiliteringssenter som tilbyr rehabilitering til norske pasienter. Programmet vil senere kunne sees på Kanal 10 Norge.

Dødehavet ligger på jordens laveste punkt – 430 meter under havet – og har et unikt klima som unike resultater. Det er vitenskapelig dokumentert at de spesielle klimatiske forholdene ved Dødehavet gir langtids helsegevinst.
Lufta, solstrålene, den sorte mudden og saltvannet gir unike resultater. Disse naturelementer har evnen til å reparere og fornye fysiologiske funksjoner og prosesser. Kunnskapen om disse spesielle klimaforholdene nyttiggjør spesiallegene seg av i behandlingen. Andre har prøvd å kopiere det ved bringe elementene til sine land og skape den samme behandling , men uten de samme unike resultatene.

Teamet bodde på Lot Hotel, der også klinikken holder til. Hotellet er kjent for sitt internasjonale kjøkken med helsebringende kosthold. Maten er kosher og kanskje den største disiplinen ved kosher maten er den strenge separasjonen mellom kjøttmat og melkemat. Noe som for meg ble veldig unaturlig første gang jeg bodde på et jødisk hotel.
Hva er vel ikke bedre en deilig lammekjøtt i smakfull fløtesaus, for ikke å snakke om fløtegratinerte poteter til? Men nå er det en gang sånn da at alt som smaker godt ikke alltid er like bra for kroppen vår. Resultatene uteblir ikke, også denne gangen kjente jeg hvordan sammensetningen av maten påvirket kroppen min til det bedre. Det er virkelig noe å prioritere når man også kommer hjem.

Hotellet ligger helt nede ved badestranden omkranset av en vakker hage med svømmebasseng i. Rommene har balkong med utsikt enten mot sjøen i øst eller ørkenfjellene i vest. Jeg var så heldig å få utsikt over sjøen og fikk med meg flere fantastiske soloppganger, både fra balkongen, eller nede ved strandkanten, eller ved å ta bilen vestover opp i fjellet og se hvordan den steg opp over jordanfjellet, som ligger på den andre siden av Dødehavet.
Jeg er i utgangspunktet B-menneske og det koster meg mye å stå opp kl .05 på morgenen, men jeg skal love deg det var verdt det – hvert eneste sekund!

Det å se mørket forandre seg til skumring til å se lyset stige opp bak åskammen bringer deg rett inn i et mektig Gudsnærvær. Det å kjenne på den mektige stillheten fra fjellet, som akkompagneres av syngende fugler, mens solstrålene danser over himmelen er rett og slett bare Majestetisk. For en Skaper vi har!

I tillegg til aktivitet ved svømmebassenget og parker ute med treningsapparater, kan du også holde deg i form ved å gå på turer i det flotte ørkenområdet. Ikke langt unna hotellet kan du følge en wadi – en arabisk og jødisk betegnelse på et elveleie i ørkenen som på visse tider av året kan føre til store vann flommer. Etter å ha ”vadet” av gårde både på tørre stier og i sildrende vannstrømmer i Wadi Bokek ble det bading ved et lite fossefall. De røffe fjellformasjonene, elveleiene, det utrolige spesielle lyset og de grønne frodige områdene midt i ørkenen tar pusten fra en. Gruppa lot seg ikke be to ganger da det var muligheter for å bade – hvilken forfriskende opplevelse!

Et opphold ved Dødehavet gir virkelig legedom og fornyelse til kropp og sjel, og ikke minst ånd – er du åpen for å høre hva Gud sier inn i din ånd opplever du hvordan Han taler og fornyer ditt indre menneske.

Som nevnt tidligere må du være på dette stedet for å få full utnyttelse av klima – du kan ikke ta elementene ut av denne atmosfæren og gjenskape det et annet sted. Slik er det også med livet i Gud. Det er når vi er i Guds nærvær vi virkelig blir fornyet og styrket. Om du tar elementene i Bibelen – som er en fantastisk håndbok for livet – Guds forordninger for et godt liv, eller er mest opptatt av gavene og tjenesten Han har gitt deg, men ikke fokuserer på Guds nærvær, mister du det viktigste. Ikke bare uteblir de mirakuløse resultatene, men du kan miste hele livet i Gud.

1. Kor 1.9 sier at vårt viktigste kall er å ha samfunn med Gud gjennom Sønnen Jesus Kristus. Ut fra den relasjonen kan vi øse av livets kilde og oppleve en sann hvile. Jesus sier – uten Meg kan dere ingenting gjøre! Han sier også – kom til meg dere som strever og bærer tunge byrder jeg vil gi dere hvile. Ta på deg Mitt åk for det er lett og gagnlig!
På samme måte som du ikke kan ta elementene ved Dødehavet inn i andre klimaer, kan du heller ikke ta Guds ord – for å prøve å leve et godt liv – uten å være i Guds nærvær.

Lufta ved Dødehavet inneholder stoffet brom som virker avslappende slik at anspente kropper får en unik hvile. Gud har gitt oss den forordningen om å bruke en dag i uken til å hvile. Det er mange måter å hvile på, slappe av sammen med familie og venner, koble av fra det daglige. Det er viktig med hvile for kroppen og sjelen, men det er også viktig at vår ånd kobles opp mot Guds Ånd, Den Hellige Ånd som er selve HVILEN og FREDEN. Da får vi også STYRKEN vi trenger for å gå inn i neste uke. Altfor lett glemmer vi det og haster av gårde.

Det spesielle ved å være ved Dødehavet er at du inntar et hvilemodus enten du vil eller ikke. Om vi velger å gå litt avsides med Gud, og bare være i Hans nærvær vil det påvirke deg. Fortell meg hvem du er sammen med og jeg skal fortelle deg hvem du er – heter det. Er du mye sammen med Han som gir hvile, vil du bli bærer av den hvilen som vil påvirke din sjel og din kropp. Vi trenger ikke å streve med å finne hvilen, men vi bare rett og slett hviler fordi vi er i Hans nærvær – den eneste som gir sann hvile.

En annen ting som talte sterkt under denne turen er at Dødehavet ikke har noe utløp. Det renner vann inn i Dødehavet fra Jordanelven, men ikke noe utløp. Det høye saltinnholdet (30%) gjør at det ikke er noe liv i vannet. Genesaretsjøen derimot, som også får vann fra Jordanelven, har et utløp og i det vannet yrer det av liv. Du har kanskje hørt uttalelsen om at troen skal være personlig – noe du holder for deg selv? Om vi ikke deler av det Gud har gitt oss, om vi ikke lar Hans liv få strømme gjennom oss, dør også noe på innside av oss. Jesus sier jo nettopp det at fra ditt indre skal det flyte strømmer av levende vann. Det er mye ”aktivitet” i den setningen, full av aktive verb. Å flyte, å strømme – det skal flyte strømmer av levende vann! En livgivende setning. Jesus sier at det vannet Han gir skal mer enn å bringe liv til deg, du skal gi det videre. Da vil du bære mye frukt i livet ditt og mennesker som ”smaker” på det vannet du er bærer av vil finne legedom for sitt indre menneske.
Langs Dødehavet finner du også det kjente Masada – der 960 jøder, seloter, begikk masseselvmord i stedet for å havne i hendene til romerne. Her finner du også byen Sodoma – som i dag bare bestå av aske etter ødeleggelse av Sodoma og Gomorra. Det betyr at både Lot og Abraham holdt til i disse områdene. På den tiden var området grønt og fruktbart. Lot valgte dette stedet da han skilte lag med Abraham.
Også David holdt til i området her da han flyktet fra Saul for å redde sitt liv. I Ein Gedi nasjonalpark kan du klatre deg oppover fjellene gjennom Wadi David.

Jostein Skevik som er teknisk produsent for Israel LIVE arbeider også for Africa Israel Initiative sammen med Erik Selle, som også var i Israel. Fordi Jostein filmet både Erik og mine intervjuer fikk jeg også gleden av å hilse på en av deres kontakter da vi var i Jerusalem. Susanna Kokkonen er direktør for Christians Friends of Yad Vashem, hun reiser verden over og holder foredrag om Holocaust, Antisemittisme og Israel. Hun har jobbet både ved i EU parlamentet i Brussel og ved Finnlands Ambassade i Tel Aviv.
Det ble et hjertevarmt og interessant møte – og jeg slutter aldri å forundre meg over hvordan Gud kan bruke mennesker som har et villig hjerte.

Vi har mye å lære av Holocaust sier Susanna og peker på hvordan størsteparten av kristenheten feilet da jødene trengte oss som mest. Det holder ikke bare med formell utdanning, sier hun som selv har mottatt Doktorgrad fra det Hebraiske Universitet. Vi må virke ut fra en følelsesmessig og åndelig forbindelse som bare kan skapes gjennom en felles forståelse av historien.

Det ble også mulighet for et besøk hos Danni Elinson, en allerede etablert kontakt av Israel LIVE. Elinson leder av Ezra World som arbeider for Aliya mot jødiske ungdom. Vi fikk hilse på et par av hans medarbeidere og det å høre deres historier om hvordan Gud trakk på deres hjerter for å få de tilbake til sitt hjemland er sterkt. En ung jente fortalte at hun reiste til Israel for første gang fra USA – som 17 åring – bare for å besøke landet. I Taxien på vei fra flyplassen til Jerusalem talte Gud bare så sterkt til henne og hun ringte sine foreldre og fortalte at hun vil flytte – gjøre Aliya. Slik ble det og nå jobber hun i Ezra World og strålte av lykke fordi hun nettopp hadde giftet seg med sin store kjærlighet, en mann hun møtte i Israel etter at hun flyttet ditt for godt. Vi fikk høre flere gripende historier og det å lytte til disse menneskene, se at profetordet oppfylles rett for våre øyne er mektig. Gud samler Sitt folk fra alle verdens hjørner og fører dem tilbake til Sitt land, der skal Han rense dem med Sitt levende vann og gjøre dem klar for å møte deres Messias.

Etter det møte ble det tid til en Falaffel i Ben Yehuda Street – min favoritt gate. Det å sitte ved en fortauskafe, oppleve det yrende menneskelivet på kvelden i byen som venter på sin Konge – wow! Ved ett gatehjørne kan du høre pulserende rytmer og dansende mennesker, litt lenger ned i gågaten sitter en å spiller på piano med glade tilhørere. En glemmer litt alvoret som hviler over landet når en sitter i denne atmosfæren. Jødene er flinke på å la livet gå videre – det er ikke mye offermentalitet å spore. I disse dager foregår det daglige – opptil flere ganger om dagen – testing av alarmsystemet fordi presset fra nabolandene er så stort. Selv om jødene forstår alvoret lar de seg ikke skremme, eller bli styrt av frykt og låser seg inne – nei de er ute og lar livet gå sin gang videre. Det ligger så dypt forankret i dem at de skal velge livet! Paulus sier gled dere alltid – ja det er faktisk et påbud. Uavhengig av omstendigheter! Det er en viljes beslutning.

Uken ble avsluttet med å besøke familien Ben Shalom. Yigal Ben Shalom er nær venn av både Jostein og Erik. Selv fikk jeg den glede å bli kjent med ham under arbeidet jeg hadde med boken til Anne- Marie Gravdahl. Vi var alle tre invitert til sabbatsmåltid sammen med Yigal sin familie. Mennene gikk i synagogen og jeg ble igjen hjemme hos kvinnene, som lagde til et herlig festmåltid. Det var ikke snakk om at jeg skulle hjelpe til, som gjest skulle jeg slappe og hvile. Etter en deilig kopp kaffelatte lukket jeg øynene litt i sofaen og sovnet – en liten powernapp etter en lang dag. Det ble en liten restart, etter en innholdsrik uke med mange inntrykk måtte jeg orientere meg litt når jeg våknet opp igjen. Hvor var jeg? Jo – så demret det; hos Yigal og Ahova Ben Shalom. Duften av hjemmelaget mat, stemmene til Ahova og hennes mor – som samtalte på hebraisk, og latteren og leken fra barnebarna og svigerdatter fylte huset. Du skjønner at du har fått gjesten din til å slappe av når hun sovner på sofaen – det tror jeg faktisk Ahova tok som et godt tegn. Fire generasjoner var samlet til sabbatsfeiring og vi var en glad og optimistisk gjeng rundt middagsbordet, og praten gikk livlig. Både om alvorlige ting og glade ting – latteren sitter løst hos Yigal til tross for utfordringene de har. Vi er så velsignet sier han og Gud har bedt oss om å være glade- da gjør vi det!

Ahova hadde laget en 4-retters middag som smakte himmelsk. Det å sitte rundt middagsbordet, velsigne hverandre, dele vinen og brødet – noe som alltid får tankene mine til å gå til nattverden, mao ; ikke noe nytt Jesus innstiftet men en tusenår lang skikk som Han førte inn i den nye pakt – kan ikke forklares, det må erfares. Spesielt sterkt er det også å tenke på at barna kanskje tilhører den generasjonen som vil rope ”lovet være Han som kommer i Herrens navn”, og se Messias sette sine føtter på Oljeberget.

Nok en vellykket tur er tilbakelagt. Det ble også gjort nye Israel LIVE programmer og jeg kjenner virkelig jeg har drukket av livets vann i Guds eget land, på alle mulige måter!

Lehitraot Israel!